Heb je dat nou ook, dat je uren, soms dagen op zoek bent naar een goede agenda of planner, eentje die alles omvat? De perfecte persoonlijke planner die aan al je eisen voldoet en die dan ook nog eens betaalbaar is?

Een gewone agenda, waar ik mee begon, bleek al snel niet alles in zich te hebben wat ik nodig had. Met als gevolg plakbriefjes achterin mijn agenda met aantekeningen die ik verloor en de losse briefjes met notities die ik ook kwijt raakte. Daarnaast kocht ik andere boekjes om mijn financiën, mijn afspraken en kilometerregistratie in bij te houden, notitieblokjes voor mijn aantekeningen, etc. Ook had ik mijn telefoon, waar ik diverse apps had om een en ander in kwijt te kunnen. Een digitale agenda, etc. En zo ontstond er eigenlijk voor mij een wildgroei aan boekjes en apps om alles in te plannen en raakte ik het overzicht min of meer kwijt. Dat moest anders dacht ik.

Enige tijd geleden ging ik van website naar website om de perfecte persoonlijke planner voor dagelijks gebruik te vinden, om zo de diverse taken beter bij te kunnen houden die ik als ondernemer, als secretaris van een vereniging en als vader heb. Een systeem met alles bij elkaar en die ook overzichtelijk is. Beslissen welke persoonlijke planner te gebruiken kan moeilijk zijn. Er zijn vandaag de dag zoveel systemen op de markt te vinden. Dus ben ik zelf maar een systeem voor mezelf gaan maken. Voor slechts een paar tientjes kon ik mijn dagelijkse planner volledig aanpassen naar mijn eigen behoefte.

Vandaag ga ik je laten zien hoe ik dat gedaan heb en hoe jij je eigen planner naar eigen behoefte kunt samenstellen.

Stap 1: Zoek een map (organizer) voor je persoonlijke planner

Hier op de website heb ik enkele organizers staan die geschikt zijn voor het samenstellen van de planner. Je vind ze in verschillende prijsklasse, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Maar zo’n organizer heb je niet voor eventjes, maar als het goed is voor de komende jaren.

Via deze knop kom je op de pagina met één van de verschillende organizers, die via Bol.com te koop zijn. Op Bol.com vind je er natuurlijk nog veel meer en wie weet zit er een tussen die naar wens is.

Stap 2: Schaf een perforator aan

Ook hier in de webshop vind je weer een link naar een 6-gaats perforator van Rapesco, die vervolgens via Bol.com verkrijgbaar is. Deze vind ik persoonlijk wel een goeie, welke ikzelf ook gebruik om mijn A5 bladen van 6 gaatjes te kunnen voorzien.

Stap 3: Snij papier op A5 formaat

Het mooie van dit systeem is dat je zelf een keuze kunt maken wat voor papier en welke kleur papier je wilt gebruiken voor je organizer. Spierwit of misschien iets gelige kleur, dun of wat dikker papier, geheel zoals jij wilt.

Het makkelijkste is om een A4 blad alvast doormidden te snijden alvorens te printen. Dat kun je het beste doen met een snijapparaat, waarin je ook een ruime keuze in hebt. Voorlopig heb ik alleen nog planner stijlbladen van het formaat A5. Maar mogelijk dat ik in de nabije toekomst ook de formaten “Personal”, “A6” en “Pocket” ga maken. Maar voor nu hou ik het nog even op A5.

Stap 4: Zoek de planner stijlbladen uit naar behoeften.

Hier in de webshop heb ik verschillende planner stijlbladen staan. Er zullen er zeker nog vele volgen om van alles te kunnen plannen en bij te kunnen gaan houden. Je kunt op deze manier je organizer helemaal zelf indelen zoals jij het wilt hebben.

Om alvast een goede basis voor 2020 op te zetten kun je bijvoorbeeld aan de volgende bestanden denken:
Persoonlijke gegevens (als begin van je organizer/planner)
Agenda 2020 (spreekt voor zich)
Jaarplanner (als overzicht van de grote gebeurtenissen in het jaar 2020)
Adressenlijst (voor al je contacten)

Als je die stijlbladen uitgekozen hebt die je graag in je organizer wilt hebben voor jouw planning, dan kan je die na betaling direct downloaden en aan de slag gaan.

Stap 5: Uitprinten, gaatjes maken en in de organizer plaatsen.

Na het downloaden met het gratis programma Adobe Acrobat Reader uitprinten op het voorgesneden A5 papier. Sommige printers hebben een module om dubbelzijdig te kunnen printen, anders moet je na het printen het blaadje nog een keer omdraaien om de andere kant uit te draaien. Alle bestanden in de webshop hebben een linker en een rechter pagina, waarbij rekening gehouden is met de ruimte voor de perforatie.

Eenmaal gaatjes erin gemaakt te hebben kun je ze in je organizer doen.

Stap 6: Tabbladen

Als je een scheiding wilt maken tussen bijvoorbeeld je financiën, hobby’s, werk, huishoudelijk, etc. dan zijn tabbladen wel een mooie oplossing. Op dit moment heb ik geen tabbladen in het assortiment, maar deze hoop ik snel toe te kunnen voegen aan de webshop. Je kunt overwegen om die bijvoorbeeld ook zelf te maken van 300 grams karton.

Het resultaat

Waar ik van hou is een mooie, overzichtelijke organizer waar alles in zit en die ook nog eens betaalbaar is. Toegegeven, een hele mooie organizer kost wel wat geld, maar het is het investeren hierin zeker waard. En de stijlbladen vallen volgens mij qua prijs wel mee. Eenmaal de stijlbladen aangeschaft kun je printen zoveel als je wilt en zo kun je je organizer blijven aanvullen.

 Ik hoop dat dit je een idee geeft van hoe je je eigen betaalbare organizer kunt maken en naar behoefte kunt aanvullen. Veel plezier ermee en happy planning…