Dit is dan mijn eerste bericht hier op deze website. Een website over plannen, planners, trackers, kalenders, logboeken en dergelijke. In “Over mij” heb ik al min of meer uitgelegd waarom ik deze website opgezet heb. Dus dat ga ik hier niet nog eens doen. Maar wil hier best nog wat meer over mezelf vertellen.

Ik moet zeggen dat ik best wel een chaoot van mezelf ben. Best creatief (zeggen de meeste mensen om me heen), vind van alles interessant en pak ook van alles aan. Maar verlies vaak ook het overzicht in de verschillende dingen die wel of geen prioriteit hebben. En sinds ik zelfstandig ondernemer ben is dat niet echt ideaal, dan heb je gewoon een goede planning nodig om dat overzicht te blijven behouden. Vroeger kon ik er nog wel eens mee wegkomen, nu echt niet meer. Dan snij ik mezelf alleen maar in de vingers.

Digitaal plannen

Om overzicht te kunnen behouden ben ik in het begin van mijn zelfstandig ondernemerschap digitaal gaan plannen. Ik hield een digitale agenda bij, die zowel op mijn telefoon als mijn computer waren gesynchroniseerd. Lekker handig. Verder had ik ook andere apps om van alles in bij te houden. Dat ging in eerste instantie een tijdje goed, maar dan toch kwamen de losse briefjes tevoorschijn. Even tijdens een telefoongesprek een aantekening krabbelen, of snel even een to-do lijstje maken die naast het toetsenbord kwam. En daar ga je dan…

Het wilde ook wel eens voorkomen dat ik vergat een afspraak in mijn digitale agenda te schrijven en daarmee ook de hele afspraak vergat. Ik had het immers wel op een los blaadje geschreven, er stond me wel iets bij over die afspraak. Maar ja, waar was dat blaadje nu gebleven? Misschien ken je dat wel. Dus ja, dat digitaal plannen is best handig, vooral als je heel erg gestructureerd bent, maar voor zo’n chaoot als ik…

Terug van digitaal plannen

Op de een of andere manier kwam het digitale maar niet in mijn systeem en bleef ik op losse blaadjes schrijven. To-do lijstjes maken, aantekeningen maken etc. Ik had zelfs zo’n notitieboekje met harde kaft die ik wel steeds bij me droeg. Daar gingen al mijn gedachtes en ideeën in. Mijn creatieve ideeën kwamen meestal net voor het slapen gaan, dus lag dat boekje ook naast mijn bed. Kon ik ze mooi van mij afschrijven. Mijn vrouw zei me wel eens, het lijkt wel of je AD(H)D hebt, maar dan zonder dat hyperactieve. Soms is er zo’n chaos in je hoofd. Misschien zit er wel een kern van waarheid in die opmerking, maar goed…

Vroeger had ik zo’n losbladige papieren agenda in een leren organizer van het formaat ‘personal’ en kon daar dan zo lekker in krassen, tekenen en schrijven. Dat was wel wat anders als een digitaal systeem en daar wilde ik ook eigenlijk naar terug. Laat mij maar lekker krassen, tekenen en schrijven. Dus ben ik op een gegeven moment gaan kijken op het internet en kwam zo in de wereld van de papieren en printable planners terecht. Via deze planner wereld leerde ik dat er veel meer mensen teruggrijpen naar de papieren planner, i.p.v. het digitale. Dit was voor mij best een eye-opener. Echter ik moet erbij zeggen dat het over het algemeen wel vrouwen zijn binnen deze wereld. Maar dat maakt mij niet uit.

Inmiddels heb ik voor mezelf een systeem opgezet met een organizer met A5 bladen. En ik vind het ideaal. Dit systeem heeft voor mij inmiddels mijn notitieboekje, de losse blaadjes, mijn kasboekje, kilometerregistratieboekje etc. vervangen. Ik heb nu alles in één. En ik moet zeggen dat dit systeem mij veel meer overzicht biedt. Ik ben ook daadwerkelijk bezig met plannen en ben me meer bewust van mijn planning. Voor mezelf heb ik dan ook bewezen dat als je iets opschrijft je het dan ook beter zal onthouden.

Dank voor het lezen en misschien is dit systeem ook iets voor jou. Kijk gerust verder op mijn website, waaraan ik de komende tijd verder zal bouwen. Mocht je een opmerking willen plaatsen aan de hand van dit artikel, dan kan dat natuurlijk hieronder.